Otoklav cihazları dünyada sağlık ve gıda sektöründe tıbbi cihazlar kategorisinde üretilmektedir. Kullanım alanları çok geniş olup sağlık sektörü üzerinden örnek verecek olursak, ameliyathanelerde kullanılan paslanmaz ürünlerin sterilizasyonunda kullanılmaktadır. Otoklavlar Sterilizasyon işlemi yaparak kullanılacak parça yada ürünlerin sağlığımız açısından en üst hijyen seviyesine çıkartmaktadır. Ülkemizde Bir çok Medikal firması otoklav üretimi yapmakta olup orta doğu, avrupa ülkelerine ihracatını yapmaktadır. Ankara Kurumsal olarak üretim yapan Ce Belgesine sahip (Avrupa standartlarına uygun) otoklav firması Son teknolojik otoklav cihazlar üretimi yapmaktadır. Yine Bu cihazların otoklav servisi adı altında bakım, onarım, revizyon gibi tüm işlemleri yapmaktadırlar.
Otoklav ; Steril koşul gerektiren ısıya ve basınca dayanıklı materyal üzerinde bulunan bakteriler, virüsler, mantarlar ve mikroorganizmaların yok edilmesi işlemi otoklav adlı sterilizatörler ile gerçekleştirilir. Sağlık sektörünün vazgeçilmez tıbbi cihazı olan otoklavlar kendi aralarında da sınıflara ayrılmışlardır. Sağlık Sektöründe kullanılan metal ürünlerin dezanfektanı buharlı sterilizatör ler ile yapılmaktadır.
Otoklav, yüksek sıcaklık ve basınç altında çeşitli laboratuvar ekipmanlarının sterilizasyon işlemi için mutlaka kullanılması gereken bir tıbbi laboratuvar cihazıdır.
Sterilizasyon, bir maddenin üzerinde veya içinde bulunan tüm mikroorganizmalardan arındırılma işlemidir. Bu işlem sonrasında tüm mikroorganizmalar öldürülmektedir. Bu işlemi hafif, orta ve ileri derecede sterilizasyon gibi ayırma durumu yoktur. Sterilizasyon ya yapılmıştır ya da yapılmamıştır.
Otoklav nerede kullanılır?
Otoklav cihazı; ilaç, gıda, sağlık sektörü başta olmak üzere kimya, kozmetik ve üniversite (gıda- eczacılık, vb.) sektörlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.
Özel geliştirilmiş aplikasyonlarla birlikte cam endüstrisi ve ambalaj sektöründe de tercih edilmektedir.
Kimyada, bazı maddelerin kuvvetli basınç altında ne gibi tepkiler göstereceklerini incelemek için otoklav kullanılır.
Otoklavlar aynı zamanda buharlaştırma, eritme ve birleştirme işlemleri için de kullanılır.
Otoklav Buhar Sterilizatörü
Buhar sterilizasyonu, ürünü 121°C ile 134°C arasında değişen sıcaklıklarda doymuş buhara maruz bırakarak elde edilir. Ürün, tüm sporları ve mikroorganizmaları öldürmek için otoklav adı verilen bir cihaza yerleştirilir ve basınçlı buharla ısıtılır. Gıda Otoklavı, sterilizasyon ortamı olarak temiz buhar kullanır. Özel sterilizasyon işlemi operasyonu ile. Darbeli vakum yoluyla sterilizasyon ekipmanı, ceket ısıtma ve kurutma ile birlikte vakumlu nem alma, soğuk havanın sıcaklık üzerindeki etkisini ortadan kaldırır. Basınç dengelemesini sağlamak için steril hava dışarı atılır.
Buhar sterilizasyonu, bakteri, mantar, spor formları, tek hücreli ökaryotlar (yüzey alanlarında bulunan plazmodyum parazitleri gibi), ilaçlar veya bileşikler (biyolojik maddeler gibi) gibi her türlü biyolojik ajanın uzaklaştırılması, öldürülmesi veya ortadan kaldırılması işlemidir. kültürler). Bu nedenle işlem, aroma veya renk gibi ürünün herhangi bir fiziksel özelliğinin değiştirilmesini içermez. Gıda baharatı sterilizasyon makinesi sadece mikrobiyal özellikleri değiştirir ve ürünü daha güvenli yemesini sağlar.
Uygulama alanları:
Bu gıda tahıl sterilizasyonu, et, yumurta ürünleri, deniz ürünleri, taze mısır, sebzeler, fasulye ürünleri, su ürünleri, konserve ürünler, paketleme, içecek, süt ürünleri, otlar, tohumlar, fındık, tarçın gibi alt bölümlere ayrılan gıda, ilaç endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. , maydanoz ve sarımsak dilimleri, antep fıstığı, badem, ayçiçeği çekirdeği, kuru sebze vb. gıda ve yüksek sıcaklıkta sterilizasyon ambalajları.
Not: Buharla sterilize edilecek parçalar ısıya ve neme dayanıklı olmalıdır. Yağ buharla sterilize edilemez.
Gıda tohumu sterilizasyonu, mikrobiyal atıkları ve kesici kapları temizlemek için tıbbi ortamlarda da kullanılır. Çevre, hastalar ve çalışanlar için toksik değildir. Sterilizasyon döngüsünün kontrolü ve izlenmesi kolaydır.
Çift Kapılı Otoklav
Otoklavlar için Sterilizasyon için olmazsa olmaz bir laboratuvar cihazlarıdır. Hastanelerde, laboratuvarlarda, ameliyat aletlerini, çeşitli maddeleri, pansuman takımlarını mikropsuz (sterilize) hale getirmek için kullanılan bir cihazdır. Kimyada, bazı maddelerin kuvvetli basınç altında ne gibi tepkiler göstereceklerini incelemek için de otoklav kullanılır.
Ön Vakumlu (OTOKLAV) Buhar Sterilizatörü
Vakumlu buhar sterilizatörü, sterilizasyon odasındaki havayı dışarı atmak için ekipmanın vakum sisteminden yararlanır ve ardından belirli bir zaman ve sıcaklıkta (basınçta) doymuş saf buhara girer. Doymuş saf buhar sterilize edilmiş madde ile temas ettiğinde, sterilizasyon ve dezenfeksiyon etkisini elde etmek için bakteri ve mikroorganizmaların proteini ısı dağılımı prensibi kullanılarak denatüre edilir ve öldürülür. Sterilizasyon işlemi bittiğinde, sterilizasyon haznesindeki buhar boşaltılır ve vakum sistemi iç hazneyi vakumlamaya başlar ve iç haznedeki buhar ve sterilize edilen ürünlerin içindeki su, elde edilecek şekilde ekstrakte edilir. sterilizasyonun etkisi.
Ön vakumlu buhar sterilizatörünün ana bileşenleri şunları içerir: ana kart, sızdırmaz kapı, boru hattı sistemi, elektrik kutusu, sırasıyla besleme ucunun ve boşaltma ucunun kontrol çalışma paneli ve sterilizatör (isteğe bağlı). Darbeli vakumlu buhar sterilizatörünün ana tasarım basıncı, ilgili ulusal basınçlı kap standartlarına uygun olarak 0.245mpa’dır. Sızdırmazlık kapısı, elektrikli kaldırma ve basınçlı hava sızdırmazlığı teknolojisini benimser; Buhar sterilizatör makinesi, basınç altında çeşitli öğeleri sterilize etmek için doymuş buhar kullanarak mekanik zorlamalı vakum ve yerçekimi yer değiştirme boşaltma teknolojisini benimser. Buhar, biri cekete, diğeri iç boşluğa, iç boşluktaki soğuk havayı boşaltmak için cebri rüzgarla (sıvı prosedürü hariç) olmak üzere iki şekilde ayrılabilir.
Buhar Sterilizatörü Özellikleri:
1. Çift cidarlı konstrüksiyonda, buhar yoğuşmasını ve yükselmesini ve uygun sıcaklık dağılımını önlemek için odanın etrafında komple gömme ceket sağlanmalıdır. Malzemenin düzensiz ısınmasını önlemek için eşit şekilde ısıtılabilir.
2. Hazne: hazne, mekanik ve kimyasal işleme göre SUS316L’den yapılmıştır, haznenin yüzeyi parlaktır, haznenin Açısı ark geçişidir, temizleme ölü Açı yoktur, korozyon direnci. Yükleme kabini için raylar olarak haznede iki adet paslanmaz çelik kılavuz ray sağlanacaktır.
3. Yalıtım katmanı, en iyi yalıtım malzemesi olan alüminosilikattan yapılmıştır ve ekipman paslanmaz çelik dekoratif kapaklı dikdörtgen şeklindedir.
4. Kapı:
– Otoklav tasarımı düz (çift kapılı) otoklavdır. Ön ve arka kapılar aynı anda açılmıyor.
– Kapı contası şişirilebilir, basınçlı hava ile basınçlandırılmıştır ve oda sıcaklığına ve basıncına dayanabilir.
– Kapı, hazne sıcakken veya basınç altındayken veya otoklavda basınç uygulandığında kapının açılmasını önleyecek bir emniyet mekanizmasına sahip olacaktır.
– Sterilizasyon döngüsü ancak kapı tamamen kapatılıp kilitlendikten sonra başlatılabilir.
5. Boru hattı sistemi, filtre, vakum pompası, pnömatik valf vb.
– Hava filtreleri Pall markadır. Mükemmel performans, orta kırılma veya kirlilik boşaltma yok.
– Vakum pompası: Otoklav, haznede vakum elde etmek için sıvı halkalı vakum pompası içerir ve mükemmel sterilizasyon için uygun havanın çıkarılmasını sağlar.
– Açılı pnömatik valf: güçlü açma/kapama valfi, hatasız, uzaktan sıkıştırılmış gaz kontrolü. İç kabin için paslanmaz çelik kelepçeli koltuk.
6. Kontrol sistemi:
-PLC + HMI kontrolü +Mikro veri yazdırma, bir veya daha fazla sterilizasyon döngüsünü varsayılan olarak ayarlayabilmelidir. Elektrikli ekipman sistemi, yerli veya ithal parçaları benimser, performansı istikrarlı ve güvenilirdir.
– Gelişmiş kontrol fonksiyonu, geniş depolama kapasitesi, 50.000 saate kadar sorunsuz çalışma süresi.
– Birincil denetleyici sistemi: Kullanıcı adını ve parolayı ayarlayabilir ve sisteme erişmek için farklı kullanıcılar ayarlayabilirsiniz. Üç arayüz işlevi vardır: yönetici, kullanıcı ve bakımcı. Yönetici, farklı kullanım seviyelerine göre, güvenlik kullanımını sağlamak, hatalı işlemleri önlemek veya deneyler yapmak için programı değiştirmek için şifre belirleyebilir.
– Otomatik kontrolör arızalandığında, emniyet cihazı, sterilizasyon odası basıncını, atmosfer basıncı altında, durumun arkasına güvenli tutar ve yükleme kapağının açılmasını sağlar.
– Bakım, test ve acil ihtiyaçlar için erişim kontrol araçları kullanılarak manuel işlemler yapılabilir.
7. Dokunmatik ekran:
– Çalışma süreci parametrelerini görüntüleyin, basit kontrol, kullanımı kolay.
Aşağıdaki Arayüz işlevlerine sahiptir
– Ekran, sterilizasyon döngüsü durumunu, zamanı, basıncı, sıcaklığı, çift kapı yoğunluğunu, çalışma kaydını, yazdırmayı ve diğer işlemleri gösterir.
Yazıcı: “basınç, sıcaklık, zaman, F0 değeri” ve diğer parametreleri ve eğrileri kolayca çıkarabilen mikro iğneli yazıcı ile gerçek zamanlı çıktı gerçekleştirilebilir.
– Otoklavda, cihazın tüm fiziksel hareketlerini anında durdurmak için tasarlanmış bir acil durdurma mekanizması bulunur.
– Sabit GMP doğrulama bağlayıcısı, müşteriler için ücretsiz olarak GMP doğrulaması sağlayabilir.
Saf Buhar Sterilizatörü
Seri sterilizatör saf buhar tipi sterilizatördür, buhar iki boru hattı sistemi ile otoklava girer, bir sistem hazneye ve diğeri cekete, hazne buhar boru hattı ortam için saf buharı benimser ve ceket endüstriyel buharı benimser, Ağırlıklı olarak yüksek sterilizasyon gerektiren yüklerin sterilizasyonu için kullanılır.
Buharlı Sterilizatör Giriş:
Biyotik farmasötiklerin seyri sırasında, asepsi ve ısısız kaynak için yüksek bir gereksinim vardır, buna göre sterilizatör için daha da yüksek bir gereksinim vardır. GMP yüksek standardına göre ve yüksek standartlı malzemeler kullanılarak biyotik eczacılıkta aşağıdaki ürünler; Her türlü antibiyotik ve bunların kauçuk kılıfları ve diğer yüksek gereksinimli kullanımlar için alüminyum fıçılar. Bu serinin yapısı çift katmanlıdır. Çalışma sırasında, Saf buhar iç katmanla doluyken, dış katman sıradan kazan buharı kullanır. Bu nedenle, vakum egzozu ve kurutma olmak üzere iki işlevi vardır.
Buhar Sterilizatörü Özellikleri:
Kutu, Çelik Basınçlı Kap
Ulusal patent kapı kilidine göre kesinlikle tasarlanmış, üretilmiş ve test edilmiştir.
İç gazın ulusal patentli sızdırmazlık teknolojisi
Güvenilir ve kararlı mikro-bilgisayar PLC+dokunmatik ekran kontrolü, kayıt, yazdırma ve saklama için gelişmiş işlev
Zarif paslanmaz çelik süslemeli kapak
Isı koruma katmanı poliüretan malzeme ve inci taş yününden yapılmıştır
GMP onay erişimi ekipmana sabitlenmiş Ekipmanın kendi kendine buhar oluşturma işlevi vardır.
Otoklavların Yapısı
Belirli ısı ve basınç derecelerine ayarlanabilen basınca dayanıklı kazanlardır. Çok küçük ve basit olanlar olduğu gibi büyük ve karmaşık, tek çeperli çift çeperli, tek kapılı çift kapılı, buhar jeneratörlü ve ön vakumlu olanları vardır.
Her otoklavda bulunan bölümler;
Kazan: Değişik çapta (büyüklükte) olanları vardır. Küçük otoklavlarda kazan tek çeperli, büyüklerinde ise iç içe oturtulmuş çift çeperlidir. Tek çeperli otoklavlarda ayrı bir su bölmesi yoktur. Su kazanın dibine konur. Otoklava giren malzemenin ıslanmaması için arada suyla teması önleyen ızgara bulunur. Çift çeperli büyük otoklavlarda dayanıklı olan dış kazandır. Su bu kazanın dibine konulur. İç kazan steril edilecek malzemenin yerleştirilmesi için kullanılır ve dış kazan ile arada buharın geçişini sağlayacak bir düzenek vardır.
Kapak: Burgu vida ve manivela ile sıkıca kapanabilen özellikte olmalıdır. Kapağın sıkıca kapanabilmesi ve hava kaçırmaması için sağlam bir lastik contanın bulunması önemlidir. Tek kapılı ve çift kapılı olanları, üstten ve yandan açılanları vardır.
Termostat: Sıcaklığın belli düzeyde kalmasını sağlar. Isı kaynağı olarak elektrik kullanılır. Hava boşaltma musluğu: Otoklav ilk ısınmaya başladığında açık tutularak
doymuş su buharı çıkmaya başladığında kapatılan ya da otoklav havasının vakum ile boşaltıldığı bir musluktur.
Basınç ayar subabı: Belirli bir basınçtan sonra buharın çıkmasına izin vererek basıncın sabit kalmasını sağlar.
Manometre ve termometre: Otoklavlarda vazgeçilmez iki parça olup birisi basıncı diğeri sıcaklığı ölçmeye yarar. Her ikisinin de kalibre edilmiş olması şarttır.
Otoklavın çalıştırılması:
• Otoklavda yeterli miktarda suyun bulunması önemlidir. Kazan taşı oluşmaması için saf su ya da deiyonize su konulmalıdır.
• Kapak sıkıca kapatıldıktan sonra hava boşaltma musluğu açılır ve otoklav ısıtıcısı çalıştırılır. Termostatlı otoklavlarda termostat istenilen dereceye ayarlanır.
• Su ısındıkça boşaltma hava musluğundan önce hava sonra hava ile karışık buhar ve en son saf buhar çıkar.
• Ön vakumlu otoklavlarda otoklavın içindeki hava ön vakumla boşaltıldıktan sonra ortama doymuş buhar verilir.
• Saf buhar çıkmaya başlayınca musluk kapatılır ve basınç ayar subabı istenilen basınca ayarlanır. Musluğun erken ya da geç kapatılması sterilizasyon işlemi ya da steril olacak malzemeler üzerinde olumsuz etki yapar.
• Musluk kapatılınca basınç ve sıcaklık yükselmeye başlar. Sterilizasyon süresi sıcaklık ve basınç istenilen dereceye ulaştıktan sonra başlatılır.
• Otoklav ile sterillemede 121°C’de (1 kg/cm2 manometre basıncında) 15-20 dakika, 115°C’de (0.5 kg/cm2 manometre basıncında) 30 dakika, flaş otoklavlarda 134°C’de (2 kg/cm2 manometre basıncında) üç-dört dakikalık süre yeterlidir.
• Süre tamamlandığında ısıtıcı kapatılır. Kapak ve hava boşaltma musluğu birden açılmaz. Aniden açılması durumunda basınç birden düşeceği için yüksek sıcaklık ve basınç altında durgun duran sıvılar kaynayarak taşarlar ve sterillikleri bozulur.
• Manometre basıncı sıfıra düşünce önce hava boşaltma musluğu sonra kapak açılır. İçindekiler soğuyunca boşaltılır.
Otoklav Teknik Servis Firmaları
Otoklav Servis Hizmeti veren firmalar genelde üretimini yaptığı otoklav cihazlarına servis hizmeti vermektedirler, garantisi biten cihazlar ise yine tercihen üretimi yapan firmalar tercih edilmektedir. Ülkemizde sağlık sektöründe özel, devlet ve vakıf hastanelerinin tercih ettiği tıbbi cihazların servis bakım onarımını medikal firmaları üstlenmektedir. Bu sebeple devlet ve vakıf hastaneleri açık yada kapalı ihale sistemi ile yıllık bazlarda otoklav, tıbbi cihaz servis hizmeti almaktadırlar.
Ameliyat Masası
Bir hasta ameliyat sırasında ameliyat masasında yatıyor. Ameliyat masasının amacı, ameliyat ekibi çalışırken hastayı yerinde tutmaktır ve ameliyat sahasına daha kolay erişim için ameliyat masası aksesuarlarını kullanarak vücudun çeşitli kısımlarını hareket ettirebilir.
Cerrahi işlemler sırasında hastanın konumlandırılması için tasarlanmış genel amaçlı ameliyat masası . Teknik özellikleri: Genel amaçlı ameliyat masası, 4 alanlı, 5 bölmeli. 4 tekerlekli paslanmaz çelik kaplamalı taban.
Ameliyat Masasının Özellikleri
Ameliyat masaları genellikle hidrolik kolonla desteklenen paslanmaz çelik bir çerçeveden oluşur, sabit veya hareketli olabilir . Genişliği ve ağırlığı katlanılabilir olmalıdır, doktorların talepleri ve cerrahi ihtiyaçlara göre model değişmektedir.
Sırtüstü pozisyon, hastanın yüzü ve yüzü yatay olacak şekilde yatarken yapılan tüm prosedürleri tanımlar.
gövde yukarıya dönük. Sırtüstü pozisyon genellikle aşağıdaki prosedürler için kullanılır: karın,
laparoskopik, endovasküler, kardiyak, intrakraniyal, alt ekstremite prosedürleri, oftalmik, KBB,
boyun ve yüz
Etiketler : otoklav, otoklav servis, sterilizasyon, tıbbi cihaz imalatı, buhar sterilizasyonu, autoclave autocalve, ameliyat masası
otoklav servis, otoklav teknik servis ikinci el otoklav, 2.el otoklav, masaüsttü otoklav otoklav servis, otoklav teknik servis, tıbbi cihaz bakımı, tıbbi cihaz servis